Een dagje zonder plastic leven - kan dat? - HappySoaps NL

Een dagje zonder plastic leven - kan dat?

Plastic is no longer fantastic! Tegenwoordig zie je veel filmpjes, artikelen en reportages over het (minder gebruiken van) wegwerpplastic in onze samenleving. Zo las ik onlangs een artikel van een journalist die een hele week zonder plastic wilde leven. Dat lukte minder goed dan gehoopt. Tijd om het idee nieuw leven in te blazen. Maar dan wel in een mildere vorm; wegwerpplasticvrij leven voor een dag.
De uitdaging: 24 uur zonder plastic!

05.30 uur - ochtendritueel Extra vroeg op. De uitdaging begint vandaag! De eerste ochtend van de uitdaging heb ik gisteravond al voorbereid. Ontbijt al gemaakt en in een herbruikbare bak in de koelkast, dat scheelt een ontbijtje halen onderweg - dat is bijna altijd verpakt in plastic. Biologische koffie uit een mok. In de douche was ik mijn haren met een plasticvrije Shampoo Bar van HappySoaps. So far so good!

 

06.30 uur - op naar het werk! Best wennen, op pad mét ontbijt. In de haast eet ik bijna altijd in de auto naar het werk - een broodje in een plastic zakje. Dat doe ik vandaag dus niet. Als je erover na gaat denken eigenlijk enorm zonde, dat plastic zakje. Ik smeer een broodje, stop deze in een plastic zakje en eet later het broodje in de auto op. Het plastic zakje gaat vervolgens weg. Het voelt goed om dit nu niet te doen en bewust te zijn met mijn plasticgebruik. Ik heb ook meteen besloten om voortaan een afsluitbaar bakje te gebruiken voor de snelle broodjes in de auto. Dat scheelt zeker 20 zakjes op maandbasis en maar liefst 240 zakjes op jaarbasis! 07.00 - 15.00 uur - work, work, work Een korte dag op het werk vandaag. Wat zijn de uitdagingen op kantoor? Waar ligt het plastic gebruik? In ieder geval bij de plastic koffiebekertjes. Daar doe ik niet aan mee vandaag. Ik heb een fijne koffiemok. Ik drink behoorlijk wat koffie, dus dat scheelt zeker 5 bekertjes per dag. De lunch heb ik meegenomen in een broodtrommel. De werkdag verloopt verder goed, geen wegwerpplastic gebruikt. 

 

15.30 uur - boodschappen Tijd voor boodschappen. Ik sta in mijn favoriete supermarkt. Pas nu wordt het écht moeilijk (hiervoor was het vooral wennen en nadenken). Kijk maar eens om je heen in de supermarkt: o-ve-ral plastic! Dit wordt hem dus niet. Ik besluit maar om naar de markt te gaan. Daar kan ik gelukkig nog wel groente, fruit en zuivel in papier krijgen. De visboer kijkt me wel raar aan als ik om een visje in volledig papier vraag, maar na wat uitleg krijg ik lachend de vis, keurig verpakt in papier. Intussen ben ik ruim twee uur verder, maar het is gelukt! wegwerpplasticvrij boodschappen gedaan.

 

 

18.00 uur - diner Mijn avondeten bestaat vandaag uit een geïmproviseerd visgerecht. Ik kon geen vissaus zonder wegwerpplastic krijgen, dus heb ik een soort stoofpot van groente en de vis gemaakt. Ik mis de vissaus, maar door de versheid van de ingrediënten is het toch een smakelijk maaltje. Misschien geen sterrendiner, maar het is wel een wegwerpplasticvrij diner! En daar ben ik trots op. 19.00 uur - sport Na het eten ga ik lekker op de fiets naar de sportschool. Tijd voor wat actie! Voor tijdens de sport heb ik zelf een bidon meegenomen van huis. Voor de verandering koop ik naderhand geen koffie (in plastic beker) en laat ik ook de mueslireep thuis (fruit mee).

 

 

23.30 uur - bed Zeer moe, maar zeer voldaan naar bed na een dag vol overpeinzingen over plastic. The day after. Terugkijkend op de challenge. Gelukkig heb ik het de hele dag weten vol te houden! Wat een dag. Ik ben blij weer 'normaal' te kunnen doen, maar de wegwerpplasticvrije dag heeft mijn ogen enorm geopend. Wat gebruiken we enorm veel plastic per dag. Niet normaal. Ik heb al flink wat mooie wijzigingen kunnen maken. Het lijkt af en toe wel alsof we helemaal niet geholpen worden door bedrijven. Daar moet verandering in komen! Gelukkig doet HappySoaps al wél mee aan de noodzakelijke verandering en gaan zij voor een wereld zonder (wegwerp)plastic. Het assortiment van plasticvrije, rotzooivrije en natuurlijke Shampoo Bars bestaat uit heerlijke, verzorgende en voordelige vervanging van de traditionele plastic shampoofles. Bekijk hier alle fantastische Bars!  

Ik daag je uit! Doe ook mee aan de challenge. Laat hieronder weten hoe het je verging en welke tips je voor ons of andere lezers en klanten hebt ?

Terug naar blog